Slezský FC míří do Ústí, které se chce za každou cenu zachránit

5. 3. 2015
Redakce

O P A V A - Start fotbalového jara je tady! Slezský FC vstupuje do jarních bojů Fotbalové národní ligy už v <b>pátek 6. března 2015 od 18 hodin</b>, kdy se představí na stadionu předposledního celku soutěže z Ústí nad Labem. Ústečtí mají pro jaro jasný cíl - zachránit druholigovou příslušnost i pro příští sezonu.

Přitom ještě poměrně nedávno jsme byli zvyklí vídat Ústí nad Labem ve svrchních patrech druholigové tabulky, v jednom ročníku dokonce brázdilo vody naší nejvyšší soutěže. V současnosti je však ústecká realita poněkud jiná. Arma se ocitá na předposledním místě se čtrnácti body. Horší už je pouze beznadějný Kolín, který se plácá na úplném dně výsledkové listiny.

Naši borci by se ovšem postavením v tabulce rozhodně neměli nechat mást. Ústí na konec podzimu zabralo a v závěrečných třech kolech získalo sedm bodů, navíc má za sebou velmi povedenou přípravu. Z deseti přípravných zápasů prohrálo pouze dvakrát.

V obou případech se přitom jeho přemožiteli staly celky ze Synot ligy – Jablonec a Bohemians 1905. Klíčový duel přípravy s Viktorií Žižkov Severočeši zvládli na jedničku. Zvítězili 2:0 a je dost pravděpodobné, že sestava z tohoto klání bude dost podobná té, která v pátek vyběhne na ústecký stadion a postaví se Slezskému FC.

Na hrotu by neměla chybět posila z Teplic Alen Melunovič, na něhož si opavská obrana rozhodně musí dávat pozor. Zároveň jde o nejvýraznější zimní změnu v ústeckém kádru. Trenér Petr Němec usiloval ještě o jednoho zkušeného stopera, ale nakonec si bude muset vystačit s hráči z vlastních zdrojů. V průběhu zimy spíš počítal odchody, které byly nutné ke kádrovému zeštíhlení. Pryč zamířili Tomáš Jursa, Michal Pávek, Emauil Manev a Jan Malec.

Pohlídat si bude dobré také obrozeného Marka Krátkého, jemuž se příprava velmi povedla, a například souboj s žižkovskou Viktorkou rozhodl dvěma přesnými zásahy. Kádr Ústí by jinak měl být kompletní. Kapitán Martykán s Vraštilem v posledních dnech sice bojovali s nemocí, ale do pátku by se měli stihnout dát dohromady.

Ústecký kádr se tedy oproti podzimu nijak výrazně nezměnil, což chce kouč Petr Němec pojmout jako výhodu. Jeho svěřenci se údajně během zimy stmelili a velké odhodlání bojovat o záchranu je patrné na celém mužstvu.

Ústí je na opavský tým nažhaveno, ale podle některých vyjádření na jejich internetových stránkách k nám chová také patřičný respekt. Dá se však předpokládat, že domácí na hřišti před rekonstruovanou tribunou nechají všechno.

Lze tak soudit i podle tiskové konference před zahájením druhé poloviny Fotbalové národní ligy, na níž člen představenstva Army Jiří Dušek připustil, že udržení druholigové příslušnosti je pro klub ve zbytku letošní sezony jednoznačnou prioritou.

Na závěr si jen připomeňme, že páteční zápas mezi Ústím nad Labem a Opavou má výkop v pátek 6. března v 18 hodin.

Ústecká sestava z vítězného duelu se Žižkovem: Zacharda - Zeman (66. Zukič), Vaněk, Vraštil, Šraga (46. Pícha) - Pavlata (46. Krátký), Martykán, Peterka, Veverka (66. Novotný), Leibl - Melunovič (83. Hanich)


sdílet