František Metelka: Chci být pro Opavu užitečný

13. 8. 2012
Redakce

Jeden velký návrat hlásí před startem nového ročníku druhé ligy fotbalový klub z Opavy. Trenér Josef Mazura bude hodně spoléhat na služby zkušeného záložníka Františka Metelky.

Dvaatřicetiletý opavský odchovanec není žádným zelenáčem. Na svém kontě má dokonce 156 prvoligových startů, ve kterých zaznamenal deset branek.

Životopis kovaného Opaváka je pestrý, ligu kopal v rodné Opavě a ostravském Baníku, vyzkoušel si také zahraniční angažmá. K osmadvaceti utkáním nastoupil v nejvyšší slovinské soutěži v barvách týmu Rudar Velenje, poznal, jak chutná i fotbal v Polsku. S týmem Podbeskidzie Bielsko-Biała postoupil z druhé polské ligy do Extraklasy, poslední půlrok pak strávil v druholigovém Sokolově.

„Už se těším, že si zahraji zase za Opavu,“ pousmál se zkušený záložník. „Chyběli mi také opavští fanoušci, těším se na skvělou domácí atmosféru, protože třeba v Sokolově nikdo pořádně nefandí, a to jsme do posledního kola hráli o postup,“ pokračuje František Metelka.

K předsezonním opavským ambicím zkušený fotbalista říká: „Nechci vyhlašovat postupové cíle, ale já osobně bych si rád s Opavou první ligu zahrál.“ Odchovanec z Městských sadů by měl nastupovat na pozici defenzivního záložníka a už v přípravě dokazoval, že bude velkou posilou. „Měl bych být alternativou za Lukáše Křečka,“ dodává Metelka, jenž v dobách minulých také hrával pravého obránce. „Tak to už je hodně dávno, naposledy jsem beka hrával ještě za Pavla Hapala, od té doby pořád v záloze,“ loví v hlavě vzpomínky.

Ligou ostřílený fotbalista se do Opavy vrací podruhé, naposledy to bylo před dvěma roky. „Chci být pro Opavu užitečný a pomoci jí. Jinak se ale za velkou posilu nepovažuji,“ usmívá se autor deseti prvoligových gólů.

František Metelka by vzhledem ke svým zkušenostem měl být pravou rukou Lumíra Sedláčka a být takovým druhým vůdcem kabiny. „Důležité je, abychom fungovali jak v kabině, tak na hřišti. Vůdce je tady jenom jeden, a tím je Lumír. Já jeho šéfovských kvalit nedosahuji, nedokáži být například pořád tak pozitivní jako on,“ tvrdí František Metelka.

Během přípravného období odehráli Slezané několik přípravných zápasů a také první kolo Poháru České pošty. Většina duelů dopadla pro Mazurovu družinu dobře. „Z přípravy bych žádné závěry nedělal. Kromě Slovácka nás žádný silný soupeř neprověřil,“ drží se nohama na zemi zkušený záložník.

A jak bude podle Františka Metelky vypadat nový ročník druhé fotbalové ligy? „Píše se o postupových ambicích Karviné, já jí ale nevěřím. Nahoře podle mě bude Žižkov a Bohemka. Celkově ale vyloženého favorita podle mě mít druhá liga nebude,“ uzavírá staronová posila SFC.

Článek vyšel v bulletinu k zápasu proti Mostu


sdílet