Off-line s Janem Baránkem: Mým snem je trénovat Opavu v první lize

21. 3. 2014
Redakce

O P A V A – Opavský trenér Jan Baránek v pátek odpoledne zodpověděl na otázky, které jste mu položili v průběhu tohoto týdne. Bývalý dlouholetý kapitán Slezského FC upřímně reagoval na všechny dotazy fanoušků. Dotkl se problému jménem koncovka, krátce se zmínil o nových posilách, mládeži a věří ve světlou budoucnost opavského klubu. <a href="http://sfc.cz/otazky.asp?od=A&kat=baranek1">Odpovědi naleznete zde</a>.

O koncovce

„Víme, že potíže v útočné fázi máme. Na podzim byla naše produktivita špatná, ale nesouvisí to jen s hrou útočníků. Spoustu zápasů jsme zvládli bojovností a agresivitou. Kvalita nám však chyběla. Tento problém se snažíme řešit průběžně. Přišel kvůli tomu i Tomáš Polách, který je kreativní fotbalista, a podle mého na třetí ligu nadstandardní hráč. Hodně od něj čekáme. Navíc se vrátil Tomáš Mrázek. Ten hrál také druhou ligu a měl by útočnou fázi zkvalitnit. Ani on ale není typický gólový útočník, který by dokázal nastřílet patnáct gólů za půlrok ve třetí lize. Dalším aspektem je dostat do Opavy takového útočníka, protože většina hráčů dá před MSFL přednost druholigovým mančaftům, apod.,“ řekl Jan Baránek.

Tvůrce hry: Sedláček vs. Polách

Fanoušky zajímalo, zda vedle sebe bude nastupovat opavská ikona Lumír Sedláček a zimní posila ze Zlína Tomáš Polách.

„Máme varianty, kde jsou schopni nastupovat spolu. Do začátku jara ale půjdeme s tím, že bude hrát Polách. Mohou ale nastat utkání, kdy budou hrát oba dva,“ uvedl opavský kouč.

Last-minute posila?

Objeví se v kabině opavských fotbalistů ještě další nová tvář před koncem přestupního období?

„Teď už zřejmě ne. Musela by se vyskytnout opravdu mimořádná nabídka do konce přestupního termínu, který končí 6. dubna,“ upřesnil trenér Slezského FC.

Kdo bude brankářskou jedničkou?

To nechtěl Jan Baránek prozradit. Jisté je, že se rozhodne mezi Hampelem a Květonem. Talent Godula dochytá jaro v dorostu.

„Přijďte se podívat zítra na fotbal. Kdo bude chytat, se hráči dozvědí až zítra (v sobotu – pozn. red.), proto na tuto otázku nemůžu odpovědět,“ vzkázal tajemně fanouškovi.

„Po letní přípravě chytal Godula, protože byl z trojice brankářů nejlepší. Bohužel pak onemocněl a na delší dobu vypadl z tréninkového procesu. Poté začal chytat Hampel a odváděl velice dobrou práci. Dorost je na tom ale docela špatně a chtěli jsme mu pomoct, aby se výsledkově zvedl. Lukáš dochytal podzim v dorostu, v zimní přípravě měl zdravotní problémy, a proto začal chytat dorosteneckou ligu, kde by měl být oporou. Zůstává ale dál v kádru áčka a má obrovské předpoklady, protože co předvedl v úvodních kolech MSFL, bylo vzhledem k jeho věku vynikající. Je to jeden z mála mladých hráčů, který se může dostat do velkého fotbalu,“ věštil Baránek.

Práce s mládeží

„Těžko ji můžu hodnotit, když jsem v Opavě zatím jen půlroku. Zarážející je, že se dorost zachraňuje několik let po sobě v baráži anebo tím, že se soutěž rozšiřuje. Práce s mládeží by se měla zefektivnit a myslím si, že právě snaha a práce Aloise Grussmanna je zárukou, že tomu tak bude. Podmínky pro mládež v Opavě jsou výborné a nedají se třeba s Ostravou srovnat, o to víc je to zarážející,“ divil se dlouholetý opavský kapitán.

O Aloisi Grussmannovi

„S Lojzou se známe velice dobře. Hráli jsme spolu už ve Vítkovicích a v Opavě jsem po něm přebíral kapitánskou pásku. Fotbal spolu často řešíme. Na všechno nemáme stejný názor, to ani nejde, ale v hodně věcech se shodneme. Myslím si, že v Opavě někdo takový, kdo by zodpovídal za klub po sportovní stránce, chyběl a je dobré si vyslechnout jeho názory,“ hovořil třiačtyřicetiletý kouč.

„Věřím, že svou pracovitostí a energií posune Opavu dál. Navíc je to hráč, který tady zanechal výraznou stopu. Samozřejmě si přejeme, aby se vrátila doba, kterou si oba pamatujeme, kdy na nás chodilo patnáct tisíc diváků a lidé se na fotbal těšili,“ dodal.

Budoucnost Slezského FC

„Pokud se nám podaří postoupit, což samozřejmě všichni v klubu chceme, hodláme v létě pokračovat s přestavbou mužstva, tak aby bylo konkurenceschopné ve Fotbalové národní lize. Chtěl bych, abychom se po podzimu vyhnuli extrémním záchranářským starostem a předváděli slušný fotbal. Pro Opavu bude lehčí také oslovování potencionálních posil. Budeme jim moci nabídnout kvalitní soutěž, protože to není jen o penězích. Sousední Třinec, Karviná nebo Frýdek-Místek nemají náskok ve financích, ale v soutěži,“ zamyslel se bývalý skvělý záložník.

„Co se týče partnera, od dob Kaučuku se tady na generálního sponzora čeká. Bez něj bude problém se v budoucnu dostat do ligy, protože nikde není záruka, že město bude fotbal stále dotovat. Mělo by se postarat hlavně o mládež, to by měla být jeho priorita. Nic konkrétního ale nevím, protože při jednáních s případnými partnery nejsem přítomen,“ vysvětlil opavský stratég.

„Je tady spousta práce a nepůjde to udělat ze dne na den. Mým snem je trénovat Opavu v první lize, ale na druhou stranu jsem soudný, a vím, že trenérská práce je nevyzpytatelná, protože tady třeba za měsíc nemusím být. Snažím se tedy pracovat tak, abych pro to udělal maximum (první liga) a měl čisté svědomí. Záruka úspěchu ale není to, že jsem v Opavě odehrál řadu dobrých zápasů jako hráč, v tom jsem soudný,“ uzavřel Jan Baránek.

Všechny odpovědi Jana Baránka


sdílet