Hodnocení jednotlivých kategorií: Áčko zvládlo sezonu úspěšně

25. 6. 2015
Redakce

O P A V A - Sezona 2014/2015 je už nějakou dobu minulostí a v době zahájení přípravy na nový ročník se nabízí ideální čas na hodnocení všech věkových kategorií. Předně je třeba říct, že Slezský FC se řadí ke stabilním klubům na české fotbalové scéně. První tým se po postupu z MSFL skvěle aklimatizoval ve Fotbalové národní lize a zvedla se i úroveň mládeže.

Devatenáctka si nakonec vybojovala účast mezi elitou I. ligy staršího dorostu také pro nadcházející sezonu. I další mužstva hrála ve svých nejvyšších soutěžích a fotbalisté jako Jan Vyklický, Matěj Helebrand anebo Jakub Janetzký se dokonce podívali do reprezentace.

Každých čtrnáct dní se schází klubová rada tvořena Aloisem Grussmannem (generální ředitel klubu), Radkem Hlaváčem (vedoucí SCM, trenér U-16), Aloisem Skácelem (koordinátor mládeže, trenér U-19), Radovanem Morongem (vedoucí SpSM, trenér U-14), Lukášem Černínem (trenér U-17) a Janem Hruškou mladším (vedoucí kategorie přípravek U-6 až U-11).

Na tyto setkání navazují schůzky všech mládežnických trenérů klubu. Konzultují se zde hodnocení jednotlivých kategorií, zpracovaná metodika a nové trendy v tréninkovém procesu mládeže týkající se fotbalového růstu, mentální výchovy, prospěchu a chování hráčů ve školách.

V tomto kontextu během následujících dní postupně uveřejníme výsledky a hodnocení jednotlivých kategorií v uplynulém ročníku. Začneme u áčka.

Slezský FC Opava A, Fotbalová národní liga, konečné 9. místo, 42 bodů (11 výher, 9 remíz, 10 proher, skóre: 36:35)

Jako nováček áčko zvládlo nyní už minulou sezonu dobře a lze ji hodnotit pozitivně. Mužstvo odehrálo dobré zápasy a ani jednou například nepodlehla pozdějšímu vítězi Fotbalové národní ligy Sigmě Olomouc. V jarní části se týmu povedlo udržet domácí neporazitelnost.

Jako klady můžeme brát předsezonní velké změny v kádru. Ten se podařilo vhodně doplnit. Vyšla sázka na srbského útočníka Nemanju Kuzmanoviče, jenž se s deseti góly zařadil mezi nejlepší střelce soutěže.

Kromě toho se do sestavy povedlo zapracovat mladé fotbalisty. Příkladem za všechny je středopolař Jakub Janetzký, který za své výkony dokonce obdržel pozvánku do reprezentace. V základu se usadili i další.

V tomto ohledu zmiňme krajního beka Matěje Hrabinu anebo záložníka Václava Jurečku. Opavský kádr je tvořen hráči, kteří mají k Opavě vztah. V tomto nastaveném trendu se bude pokračovat také v dalších letech.

Seznam hráčů A mužů k 30. červnu 2015:
Tomáš Čelůstka, Josef Dvorník, Lukáš Godula, Radim Grussmann, Jakub Habusta, David Hampel, Luboš Horka, Matěj Hrabina, Jakub Janetzky, Václav Jurečka, Tomáš Jursa, Adam Kušner, Nemanja Kuzmanovič, Josef Květon, Tomáš Machálek, František Metelka, David Mikula, Tomáš Mrázek, Zdeněk Pospěch, Jan Schaffarzik, Jan Svatonský, Petr Vašek, Martin Vojtěšek.

Realizační tým
Generální manažer: Alois Grussmann
Trenér: Jan Baránek
Asistent trenéra: Radim Kučera; Lubomír Hrabina
Trenér brankářů: Michal Kosmál
Masér: Tomáš Andrés
Vedoucí mužstva: Jaroslav Rovňan

Slezský FC Opava B, MSFL, konečné 16. místo, 8 bodů (2 výhry, 2 remízy, 26 proher, skóre 24:80)

Navzdory postupu z divize do třetí ligy byl dokončen proces úplného „od-profesionalizování“ B mužstva. Příprava odstartovala v červenci minulého roku a tým prošel velkým omlazením. Kádr z větší části tvořili fotbalisté ročníku narození 1995 a 1994.

V průběhu celého ročníku dostávali příležitostně šanci také někteří hráči áčka, kteří nebyli tolik herně vytěžování anebo se rozehrávali po zranění. Rovněž nesmíme opomenout ani skutečnost, že tým byl doplňován také dorostenci z kategorie U-19 a U-17.

Celkově se dá říct, že herně mužstvo nepropadlo. V 70 procentech sehrálo vyrovnané zápasy, ale doplácelo na individuální chyby a nezkušenost. Rozhodující pasáže jednotlivých utkání hráči nezvládli psychicky a soupeř hrubky nekompromisně trestal. Tým doplatil na špatnou finální fázi v útočném pásmu. Během utkání si sice dokázal vytvořit 3 až 4 vyložené příležitosti, v nichž ovšem hráči pravidelně selhávali.

V budoucnu by za B mužstvo měli nastupovat minimálně dva zkušení fotbalisté, vedle kterých by ti mladší fotbalově rostli a získávali zkušenosti. Během uplynulé sezony se to potvrdilo ve všech zápasech, v nichž se objevil v sestavě Josef Dvorník.

Třebaže tým po roce z MSFL sestoupil, lze za správnou strategii považovat udržení mužstva na neprofesionální úrovni, aby v něm mohli i nadále hrát hráči z kategorií U-17 a U-19 a v budoucnu se propracovali do A týmu.

Plynou z toho následující pozitiva: velká herní zkušenost pro mladé hráče, možnost seznámit se s mužským fotbalem pro hráče z dorosteneckých kategorií, poznání kvality a potenciálů hráčů pro jejich následný posun do profesionálního fotbalu.

Z mladých fotbalistů udělal největší pokrok Lubomír Maléř. V průběhu celé sezony do utkání B mužstva zasáhlo 47 hráčů od A týmu až po kategorie U-19 a U-17.

Seznam hráčů B mužů k 30. červnu 2015
Adam Černohorský, David Drexler, Pavel Galvas, Tomáš Gebauer, Michal Hoza, Michal Hrabina, Aleš Kubalák, Stanislav Lavrovič, Lubomír Maléř, Pavel Macíček, Patrik Mezera, Lukáš Pavlíček, Petr Štecel, Petr Uvíra, Radek Wicker, Gianpaolo Pezzotti.

Realizační tým
Trenér: Lubomír Hrabina
Asistent trenéra: Jan Hruška starší
Vedoucí mužstva: Josef Martinka
sdílet