Hodnocení jednotlivých dorosteneckých kategorií

26. 6. 2015
Redakce

O P A V A - Sezona 2014/2015 je už minulostí a v našem malém seriálu se po hodnoceních našeho áčka a také rezervy posouváme k mládežnickým celkům. Konkrétně ke kategoriím U-19, U-17 a také U-16.

Každých čtrnáct dní se schází klubová rada tvořena Aloisem Grussmannem (generální ředitel klubu), Radkem Hlaváčem (vedoucí SCM, trenér U-16), Aloisem Skácelem (koordinátor mládeže, trenér U-19), Radovanem Morongem (vedoucí SpSM, trenér U-14), Lukášem Černínem (trenér U-17) a Janem Hruškou mladším (vedoucí kategorie přípravek U-6 až U-11).

Na tato setkání navazují schůzky všech mládežnických trenérů klubu. Konzultují se zde hodnocení jednotlivých kategorií, zpracovaná metodika a nové trendy v tréninkovém procesu mládeže týkající se fotbalového růstu, mentální výchovy, prospěchu a chování hráčů ve školách.

V tomto kontextu během následujících dní postupně uveřejníme výsledky a hodnocení jednotlivých kategorií v uplynulém ročníku. Nyní se zaměřme na kategorie U-19, U-17 a U-16.

Slezský FC Opava U-19, I. liga staršího dorostu, konečné 20. místo, 35 bodů (8 výher, 11 remíz, 23 proher, skóre: 45:80)

Na začátku si je potřeba říct, že během zimní přestávky došlo v kádru opavské devatenáctky k několika změnám. Ondřej Machuča (ročník narození 1996) zamířil na hostování do Liberce a někteří starší fotbalisté r. n. 1996 byli z kádru vyřazeni, nahradili je pak talentovanější hráči a vlastní odchovanci r. n. 1998. Ke stávajícím hráčům r. n. 1998 Kellerovi a Kuzníkovi byla v lednu přeřazena také trojice Rychlý, Vrána a Kolísek z kategorie U-17.

Významnou změnou byl také posun Jakuba Janetzkého (r. n. 1997) do kádru druholigového áčka. Všechny učiněné kroky se dnes jeví jako správné. Janetzký se v sedmnácti letech zařadil k jedněm z nejlepších hráčů A mužstva a zbývající fotbalisté, o nichž padla zmínka, sbírali cenné zkušenosti, které jsou důležité pro jejich vývoj v I. lize staršího dorostu.

Mužstvo U-19 v soutěži patřilo mezi čtyři nejmladší celky. V mistrovských zápasech nastupovalo 6 až 7 hráčů r. n. 1997 a 1998. Na hostování pak přišli Jan Farský z Frýdku-Místku a Adam Korbel ze Slavie Opava (oba r. n. 1996). Kromě tří zápasů hrálo mužstvo bez Jakuba Janetzkého a i tak vykazovalo herní i bodové zlepšení. Vytíženost hráčů se rozložila mezi kategorie U-19 a U-17. Někteří fotbalisté nastupovali také za béčko v MSFL.

Velkými pozitivy a oceněními pro celý klub jsou nominace Jakuba Janetzkého a Matěje Helebranda do reprezentačního výběru ČR U-18.

Za úspěch se dá považovat také zlepšená komunikace mezi školami, na níž má velký podíl klubový sekretář Lumír Sedláček. Díky dobré domluvě mohli hráči absolvovat dopolední tréninky a také mistrovská utkání během týdne. Zlepšila se i zdravotní péče a prevence. Všichni absolvovali zátěžové testy a ECHO vyšetření na skryté vady srdce.

Od ledna letošního roku mládežnické centrum přešlo na novou koncepci, díky níž se sjednotil tréninkový proces. Ten se týká všech věkových kategorií tak, aby v tomto směru byla zajištěna posloupnost a sjednocení. Cílem je rozvoj individuálního výkonu každého hráče.

Letní přípravné období s A mužstvem si vyzkouší hráči Češek s Lasákem a Matěj Helebrand (r. n. 1997). Vzhledem k tomu, že v druholigovém kádru se uchytili odchovanci jako třeba Matěj Hrabina (r. n. 1993), Jurečka (r. n. 1994) anebo Godula (r. n. 1995), jde o správnou cestu. Mladí hráči by měli dostat příležitost ukázat se.

Pro nadcházející ročník se trochu mění pravidla I. ligy staršího dorostu. Počet týmů se zúží na dvacet, přičemž dva sestoupí přímo a další se v barážovém zápase utkají o setrvání v soutěži. Vše koresponduje se snahou svazového vedení tuto ligu zkvalitnit a soustředit nejlepší hráče v této kategorii do nižšího počtu mužstev.

Seznam hráčů dorostu U-19 k 30. červnu 2015
Tomáš Adamovský, Vojtěch Berger, Lukáš Češek, Jan Farský, Adam Helebrand, Matěj Helebrand, Radim Keller, Roman Kirschner, Jan Kolísek, Jakub Košárek, Filip Kotala, Jakub Kučerák, Pavel Kuzník, Kryštof Lasák, David Muczka, Adam Rolný, Adam Rychlý, Jonáš Tesařík, Ondřej Večerek, Adam Vicherek, Karel Vitoul, Matěj Vrána, Radim Žingor.
Realizační tým
Hlavní trenér, koordinátor mládeže: Alois Skácel
Asistent trenéra a masér: Pavel Devátý
Vedoucí mužstva: Petr Gratza

Slezský FC Opava U-17, Sportovní centrum mládeže do 17 let – mladší dorost (jarní část, skupina A), konečné 6. místo, 17 bodů (5 výher, 2 remíz, 9 proher, skóre: 20:34)

Hned na začátku je potřeba zmínit, že v této dorostenecké soutěži se po podzimní části týmy rozdělí na devět celků pro TOP skupinu A a zbylých devět mužstev jde do slabší skupiny B.

Týmy mezi sebou na jaře sehrají dvojnásobný počet zápasů. Po první polovině sezony Opava nakoukla mezi nejlepší a v elitní skupině pokračovala ve druhé půlce ročníku, což můžeme považovat za úspěch.

Mužstvo se mohlo porovnat s nejlepšími celky ve své kategorii a na rozdíl od minulé sezony opavští mladí fotbalisté odehráli vyrovnaná utkání. Hodně záleželo na spolupráci s devatenáctkou, kam byli posunuti Keller, Rychlý, Vrána, Kuzník anebo Kolísek, aby v U-19 panovala větší konkurence.

Jestliže zmínění hráči nedosáhli většího herního vytížení, pomáhali sedmnáctce, kde tvořili kostru týmu. Měli také vliv na herní projev respektive bodový zisk.

Pokud pomineme jediné nepovedené utkání s ostravským Baníkem, herně i výsledkově se hráčům dařilo. Na Slovácku například zvítězili 2:0, venku porazili i Sigmu Olomouc 3:0, na domácím hřišti pak Zlín 5:1 či Karvinou 2:0. Jde o velké povzbuzení pro všechny v klubu a velký příslib do další sezony.

Seznam hráčů dorostu U-17 k 30. červnu 2015
Jakub Dluhoš, Samuel Barteska, Lukáš Černín, Kamil Fojtík, Václav Hájek, Pavel Klembara, Viktor Kovacs, Jan Kubný, Jan Mako, Filip Mička, Tomáš Mosler, Martin Šafrán, Vojtěch Tomaško, Michal Vavrečka.
Realizační tým
Trenér: Lukáš Černín
Asistent trenéra: Pavel Hadaščok
Vedoucí mužstva: Petr Deseyve
Masér: Petr Stuchlík

Slezský FC Opava U-16, Sportovní centrum mládeže do 16 let – mladší dorost (jarní část, skupina A), konečné 8. místo, 13 bodů (5 výher, 0 remíz, 11 proher, skóre: 21:45)

Kádr šestnáctky byl po jarním kempu doplněn o dvanáct nových hráčů. Mužstvo se tak v podstatě tvořilo až v dorostenecké kategorii. Po podzimní části svěřenci trenéra Radka Hlaváče obsadili sedmé místo, což se vzhledem k velké obměně kádru, dá považovat za úspěch.

V první polovině sezony tým dosáhl na několik cenných vítězství nad silnými soupeři. Jmenujme například výhry proti ostravskému Baníku, Zlínu anebo Karviné. Jarní část mužstvo odehrálo v TOP skupině a nakonec se umístilo na osmé příčce. Výkony a výsledky šestnáctky závisely na tom, kdo do zápasů nastoupil. Docházelo totiž k posunům nejlepších hráčů do vyšší věkové kategorie.

Hlavním cílem uplynulé sezony bylo co nejrychleji adaptovat hráče na náročnější tréninkový proces a následně zapracovat na individuálních činnostech fotbalistů, aby v dalším ročníku byli co nejvíce konkurenceschopní. Také v příští sezoně bude mužstvo bojovat o účast v TOP skupině, kterou si zaručí umístěním mezi nejlepšími devíti týmy soutěže.

Seznam hráčů dorostu U-16 k 30. červnu 2015
Dominil Dybal, Tomáš Fusek, Patrik Hartmann, Adrian Hub, Michal Javorek, Jiří Kowalski, Martin Musila, Petr Hluchý, Jiří Podraza, Adam Pučan, Bruno Rys, Jakub Rolný, Martin Stošek, Jiří Šefčík, Matěj Šikula, Daniel Šimíček, Tomáš Štefka, David Teichman, Dominik Varyš, Michal Večerek, Denis Zacpal.
Realizační tým
Trenér: Radek Hlaváč
Asistent trenéra: Zdeněk Knopp
Vedoucí mužstva: Petr Deseyve
Masér: Petr Stuchlík
sdílet