Radovan Morong: Člověk se úspěchem nikdy nesmí nechat uspokojit

12. 1. 2016
Redakce | FOTO: Jan Tauber, fotbal.cz

O P A V A – Velkého úspěchu během uplynulého víkendu dosáhl šéftrenér našich žáků a kouč patnáctky SFC Radovan Morong. Na pražském Žofíně si v rámci Galavečeru Grassroots došel pro ocenění určeného Trenérovi roku v kategorii žáků.

Vzhledem k tomu, že umístění nebylo určeno, stejné pocty se dostalo také zlínskému Milanu Hankovi a Petru Fišarovi z Dukly Praha. Sám Radovan Morong v rozhovoru pro stránky opavského klubu, neskrýval svou radost.

Jak moc si tohoto úspěchu ceníte?
Samozřejmě hodně. Je to taková třešnička na dortu. Zároveň ovšem musím říct, že bez podpory rodiny, kolegů, hráčů a také rodičů bych na to nedosáhl.

Považujete toto ocenění za to největší ve své dosavadní trenérské kariéře?
Na tomto místě je třeba odlišit, jestli se myslí individuální či týmové ocenění. Pokud mám hovořit o individuálním, tak by to určitě byl tento úspěch. V tom týmovém jsem s kolegy a mým týmem ovládli McDonald Cup a uspěli jsme také v Premier Cupu. Na druhý zmíněný turnaj jsme se mimochodem dostali s mým současným opavským družstvem kategorie U-15.

Kromě toho, že jste trenérem patnáctky Slezského FC, koučujete také krajské výběry. Je těžké skloubit obě dvě pozice?
Je to hodně o komunikaci, ale podle mého se na tom dá domluvit. Samozřejmě, časově to je náročné, ale dělám profesionálního trenéra, takže s tím musím počítat. Přes týden trénuji a během soboty a neděle máme zápasy. Ještě jednou musím poděkovat své rodině za podporu, které se mi od ní dostává.

Bydlíte v Ostravě, v minulosti jste působil v Baníku, zkuste popsat, jak jste se vlastně do Opavy dostal...
Ve Slezském FC působím dva a půl roku. Nastoupil jsem zde ještě za bývalého vedení. Od roku 2002 až do té doby jsem byl v Baníku, načež jsem zde skončil. Následně přišla nabídka z Opavy, kde jsem zůstal na čtyřměsíční zkoušce. Potom se ale vedení změnilo, Lojza Grussmann s Markem Hájkem o mě projevili velký zájem a já setrval. Moc jim za příležitost a vloženou důvěru děkuji.

Máte nějaký trenérský cíl? Jsou třeba žákovské výběry jakýmsi předstupněm toho, co by mohlo následovat? Časem třeba až angažmá u mužů…
Dál jsem si cíl, že půjdu postupně. Začal jsem u předškoliček a postupně si prošel všemi mládežnickými výběry. S postupem času mi ale došlo, že mě nejvíce bude bavit práce u staršího žactva, kde vlastně momentálně působím. Když jsem byl na odchodu z Baníku, dostal jsem možnost trénovat šestnáctku, ale odmítl jsem. Chci dělat to, co dělám teď. Líbí se, že kluci jsou tvární. Přechází ze sedmičkového fotbalu na ten velký a mnohé se tím pro ně mění. Začíná se samozřejmě ukazovat, kdo na to má a kdo třeba ne, ale svou práci mám rád. Člověk se nikdy nesmí uspokojit úspěchem. Nesmí usnout na vavřínech a pracovat dál stejně kvalitně.

Na závěr je na adresu Radovana Moronga za celý klub třeba uvést, že Slezský FC si velice váží jeho práce pro opavskou mládež a zaslouží si velkou gratulaci!


sdílet