Vilém Fendrich: Je to zatím mé nejtěžší období v Opavě

17. 4. 2018
Redakce

Opava – V podzimní části patřil k tahounům Slezského FC ve Fortuna národní lize. Po jejím konci se však brankářská jednička Vilém Fendrich rozhodl jít pod nůž a podrobil se operaci kolena. I když se zapojil do zimní přípravy a zprvu se zdálo, že je na dobré cestě k uzdravení, později se objevily komplikace a nad druhou polovinou sezony visí pro odchovance jabloneckého fotbalu velký otazník.

„Momentálně je pro mě prioritou zdraví. V současnosti ale zkrátka nedokážu říct, jestli budu v pořádku za týden, nebo za tři. Důležité je nic neuspěchat,“ vysvětloval v rozhovoru gólman, jehož na jaře mezi třemi tyčemi Opavy zatím skvěle zastupuje Vojtěch Šrom.

Viléme, jaký je váš aktuální zdravotní stav?
Není to stoprocentní. Šlo o to, že v přípravě jsem trénoval naplno, absolvoval soustředění, chytal jsem zápas za béčko a zasáhl také do generálky. Všechno šlo dobře, ale koleno mi pak začalo natékat. Z kolena mi musela být vytahována voda, abych mohl trénovat. Otok se pak ale po třech dnech znovu vrátil. Momentálně jezdím na plazmy a za fyzioterapeuty.

Co si vlastně můžeme představit pod spojením „jezdit na plazmy“?
Je mi odebírána má vlastní krev, která se pak píchne do postiženého místa. V mém případě do kolena. Po tom, co to podstoupíte, nesmíte den nebo dva nic dělat.

Kvůli čemu jste vůbec s kolenem musel podstoupit operaci?
Pod kolenem se mi objevila cysta, navíc tam byla nějaká volná tělíska. Koleno se muselo vyčistit i od nich. Zákroku jsem se podrobil na konci listopadu loňského roku.

Stojíte nyní úplně mimo tým anebo se nějakým způsobem zúčastňujete tréninků?
Jsem stále součástí mužstva. Každý den jsem v kabině, akorát s kluky nechodím na hřiště, ale jdu do posilovny, kde pracuju na stabilizačních cvicích. Kluci mě neustále podporují, ptají se, kdy se vrátím a podobně. Jejich podpory si moc vážím.

Dá se říct, že jarní část letošní sezony je pro vás pasé?
Tuto půlsezonu jsem chtěl absolvovat celou. Právě i z toho důvodu jsem po podzimu co nejdříve podstoupil operaci, abych byl co nejdříve v pořádku pro přípravu. Bohužel se dostavily komplikace. Momentálně je však pro mě priorita zdraví. Pokud nebudu stoprocentně fit, nemůžu týmu pomoct. V současnosti ale zkrátka nedokážu říct, jestli budu v pořádku za týden nebo za tři. Důležité je nic neuspěchat.

Jak tuto vynucenou pauzu snášíte?
Musím přiznat, že to pro mě je zatím nejtěžší období v Opavě. Zvlášť, když se mi i týmu v podzimní části dařilo. O to víc jsem chtěl pomoct na hřišti i na jaře, bohužel to zatím nejde.

Jste spokojen se svým zástupem? Vojtěch Šrom na jaře v pěti zápasech neinkasoval…
Je skvělé, že se mu tak daří. Z těch pěti utkání jsem neviděl pouze jediné v Táborsku. Myslím si, že to není jenom Vojtova zásluha, celkově naše defenziva pracuje výborně. Během podzimní části jsme měli smůlu v tom, že v jedné fázi sezony jsme inkasovali ze všeho, teď se k nám naopak přiklonilo štěstí a góly nedostáváme. Je to velké plus a pro Vojtu také podpora sebevědomí.

Kde hledat důvody zlepšení obrany? Pomohl defenzivě příchod Jaroslava Svozila, jehož výkony se zatím setkávají s pozitivními ohlasy?
Může to být jeden z důvodů. Svozka zapadl skvěle a musím říct, že přesně někoho takového jsme potřebovali. Celkově si však myslím, že celé mužstvo pracuje směrem dozadu lépe. Dobře si to sedlo.

Panuje mezi vámi a Vojtěchem Šromem nějaká rivalita?
Určitě ne. Naopak se ho snažím podporovat. Vlastně mu to tak vracím za první polovinu sezony, kdy on zase podporoval mě. O nějaké rivalitě nemůže být ani řeč, zvlášť když nyní nejsem stoprocentně v pořádku.

Jak si v současnosti alespoň v roli diváka užíváte opavské výsledky? Forma týmu přitáhla do opavských ochozů ještě více diváků a atmosféra je při zápasech skvělá…
Byl to jeden z našich předsezonních cílů. Chtěli jsme na tribuny přilákat více diváků a jsem moc rád, že se to podařilo. Hrajeme teď o postup, takže věřím, že fanoušci jsou spokojeni.

Pocházíte ze severu Čech, konkrétně z Jablonce, přivykl jste za dobu strávenou v Opavě místnímu fotbalovému prostředí, které je o poznání hlasitější než to jablonecké?
Musím říct, že osobně se těším na každý domácí zápas našeho celku. Atmosféra je vždycky fantastická. Co by za to Jablonec dal. K opavskému prostředí jsem už přilnul a moc se mi líbí, že fanoušci za svým klubem jezdí i ven. Tam nám dokážou připravit domácí atmosféru, což je skvělé.

Otázka závěrem. Na kolik procent momentálně věříte v postup Opavy do nejvyšší soutěže? Slezský FC se přece jen na čele tabulky osamostatnil, vypracoval si náskok na ostatní týmy…
Nerad bych se pouštěl do nějakých procentuálních odhadů. Je však pravda, že to je hodně blízko. Pokud zvládneme domácí utkání, věřím, že by nám neměl uniknout.


sdílet